Yapay zekaya birinci darbe geldi! Ortalık karışacak

Dr.Stephen Thaler, yapay zeka “yaratıcılık makinesi” DABUS tarafından iki icat için patent almak için yıllarını harcadı. Reuters’in haberine bağlı, Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi artık DABUS’umucit olarak listelerken bu patentlerin onaylanması istikametindeki itirazı reddetti.

Mahkemenin münasebeti, Birleşik Krallık patent kanunundaki “mücidin gerçek kişi olması değişikliği” yazan bir karardan çıkmak. Kararda, seçeneğin bu durumda gelecekte değişip değişmeyeceği mevzusuyla ilgilendiği belirtildi. Thaler’inavukatları arasında, “Karar, Birleşik krallık patentikanunun yapay zeka makineleri tarafından otonom olarak üretilen buluşmaları korumak için şu anda büsbütün uygun olmadığını ortaya koyuyor.” dedi.

Yapay zekaya birinci darbe geldi!

Thaler, bir yemek kabı ve yanıp sönen ışık için patentleri tescil ettirmeye yönelik ilk girişimi, bunları icat eden makinenin sahibi olarak 2018 yılında gerçekleştirildi. Lakin Birleşik Krallık Fikri Mülkiyet Ofisi, başvuruda gerçek bir insanı listelemesi gerektiğini söyledi. Thalerkarara Yüksek Mahkeme’de ve diğer adıyla Temyiz Mahkemesi’nde karşı çıktı Yargıç Elisabeth Laing, “Yalnızca bir kişinin haklarına sahip olabilir. Bir makine olamaz.”

Amerikalı Thaler da iki eseri ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’ne sunuldu, ancak başvuru reddedildi. Ayrıyeten, daha önceki DABUS’unYarattığı bir sanat yapısı telif haklarını kendisine vermediği için ABD Telif Hakkı Bürosu’na (USCO) dava açmıştı. Dava ABD Columbia Bölge Mahkemesine ulaştı ve Yargıç Beryl Howell’in kararı şu şekilde açıklandı: “İnsan müellifliği, telif hakkının temel kaydıdır.” Thaler, bu kararın anayasaya alışılmadığını savundu ancak ABD Yüksek Mahkemesi davayı reddetti. İngiltereve ABD, Thaler’inDilekçelerini verirken, kendisi Avustralya ve Güney Afrika bölümünde muvaffakiyete ulaştı.