– “(5G’ye geçiş takvimi) Ferdi değil, daha endüstriyel bir 5G’nin daha çok işte göze çarptığı bir dünyada, yerlilerin daha yüksek olduğu bir vakte gerçek bunu kaydırmanın Türkiye açısından daha iyi gelişmeyi düşünüyoruz”
– “Türkiye’nin BTK Raporu 3. çeyreğe göre 549 bin kilometrelik toplam fiber ağ uzunluğunun 427 bin kilometresini Türk Telekom tek başına tesis etmiş durumda. 2023 yılı sonu prestijiyle fiber uzunluğu 437 bin kilometreye çıkarıldı”
– “Toplam 406 megavatlık kapasiteye sahip olacak, Türkiye’de 3 farklı yerde güneş gücü santrali için en kısa vakitte ihaleleri gerçekleştireceğiz”
BARSELONA – Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, Türkiye’nin 5G’ye geçiş takvimine ait, “Bireysel değil, daha endüstriyel bir 5G’nin daha çok işte göze çarptığı bir dünyada, yerlilik merkezinin daha yüksek olduğu bir vakte hakikati ayrıldığının Türkiye bakış açısını daha düzgün bir şekilde genişletebiliriz.” dedi.
İspanya’nın Barselona anlaşması ve kapılarını açan GSMA Taşınabilir Dünya Kongresi kapsamında Türk gazetecilerle bir ortaya çıkan Önal, fuar kapsamında gerçekleştirdikleri işbirlikleri, Türkiye’nin 5G seyahatleri, mevcuta destek verenler öncelikle olmak üzere şirket bünyesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
GSMA çerçevesinde yer alan Türk raporlarının bolluğuna dikkat çeken Önal, teknoloji ve telekomünikasyon alanında faaliyet gösteren ve girişimcilerin, sürdürülen imza attıklarını ve bunların milletlerarası arenada dikkat çektiğini söyledi.
Önal, gerek yerli firmalarla ayrılma alanından merkez ülkeler arası şirketlerle teknolojik depolama, tüm ekosistemi sahiplenen anlayışlarla, bir telekomünikasyon şirketlerinin karşılıklı işlemlerini lisana yaparak sürdürdüklerini kaydetti:
“GSMA Taşınabilir Dünya Kongresi’nde, değerli proje ve işbirliklerimizle her yıl yerimizi satın alıyoruz. Bu yıl da mevcut teknolojik yenilikleri yerinde deneyimlemek, küresel şirketleriyle işbirliklerimize imza atmak, yerli teknolojilerimizi tanıtmakarak küresel arenada sağlamak hedefle, işbirliklerine imza atmak üzere buradayız Türk Telekom Ayrıca, portföyümüzde dalda sahiplendiğimiz ve değerli imzalarımız attığımız referanslarımız var.ilk yerli ve küresel işbirlikleri ile bölgedeki finansal teknoloji sağlayıcıları olmak, teknolojimizle Türk mühendislerimizin, kayıtlı ve kurumsalları destekleyerek, global sonları dünyaya açılmak, üçüncüsü, yerli ekosistemi her zaman odakta tutmak, teknoloji ve Az önce söylediklerimde bir muvaffakiyet varsa, Türkiye’de bu başlıklarda başlık bir varsa çalışma, tüm bunlara liderlik eden marka Türk Telekom’dur.”
– “2024 için de yatırımımızın özgün, Türkiye’nin dijital işlemlerine yöneticilik yapmaya devam ediyoruz”
Ümit Önal, Cumhuriyetin 100. yüzyılının kutlandığı 2023’te, Türkiye için de yeni bir yüzyılın kapılarının arandığı işaretlenerek, Türkiye Yüzyılı’nda da Türk Telekom olarak Türkiye’nin dijital abonelerine devam edeceklerini lisana dile getirdi.
Türkiye’de en yüksek yatırımları gerçekleştiren teknoloji üyelerinden biri olarak, yerli teknolojileriyle bağımsız bir Türkiye için durmaksızın dikkati çeken Önal, şu bilgileri verdi:
“Tarih bize bir yatırım misyonumuz yüklüyor. Bu misyonumuzla birlikte dijitalleşme için 2005’ten bu yana 20 milyar hücre yatırım yaptık. Türkiye’yi değiştirmek için 2023’te de yatırımlarımıza orta eksikliklerini devam ettirdik. 2023 yılının birinci 9 ayını hedeflerimiz paralelinde tamamladık. 2022 2023 On bu yana yatırımlarımız yüzde 79 arttı. Geçen yıl 12,6 milyar TL’lik yatırım yaptık. Yatırım trendimiz 2023 yılı boyunca devam edecek. Fiber altyapımızın kapsamı 437 bin kilometreye ulaştı. ‘lerin üzerinde yer alan teknoloji ve devre alanında kelam sahibi yapmak ismine, bu yılda güçlü taraflarımız, bilgi birikimimiz ve tesirli insan kaynağımızla ortaya çıkan olanaklara odaklanmaya devam ediyoruz. Türkiye Yüzyılı, kalkınmanın, teknolojinin ve dijitalleşmenin daha ağır yaşanacağı bir yüzyıl.”
– “Şu an baz istasyonlarımızın yüzde 55’i fibere bağlı”
Türk Telekom CEO’su Önal, fiber altyapı konusunda yapılan çalışmalar ve gelinen noktada Türk Telekom’un sahip olduğu sayılara ait bilgiler verdi. 5G ve dijitalleşme için fiber altyapının önemine dikkati çeken Önal, “Dijitalleşmenin ön koşullarından biri altyapı. Bizim en değerli misyonumuz kalemlerimiz ortada. Herkes için erişilebilir ve yüksek dağıtım dağıtım hedefiyle fiber ağ arzını gece gündüz demeden sürdürüyoruz.” dedi.
Önal, Fiber onayında tutulması sürecini çok büyük bir kısmını katarak lisana yaparak, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Türkiye’nin BTK Raporu 3. çeyrek istikrarına göre 549 bin kilometrelik toplam fiber ağ uzunluğunun 427 bin kilometresini Türk Telekom tek başına tesis etmiş durumda. 2023 yılı sonu prestijiyle fiber ağ uzunluğu 437 bin kilometreye çıkarıldı. 2023 Nisan ayında yayınlanan FTTH Konseyi raporu da fiber Fransa’da geldiğimiz noktayı açıkça gösteriyor.Fiber yönetimi ile başarılı bir strateji ile emin adımlarla yürütüyoruz.Bir defa daha değerini belirtmek ki; fiber altyapı, 5G ve yarının teknolojileri için vazgeçilmez, fiber demek, tüm yatırımlarımızı bu şuurla ve Şu anda baz. istasyonlarımızın yüzde 55’i fibere bağlı.”
– “5G için gerekli olan teknoloji tüketimini azaltacak her tedavi müdahalesini ulusal görev olarak göreceğiz”
GSMA’de en değerli başlıklardan birinin de, Türkiye’nin de odaklandığı 5G konusunu anımsatan Önal, 5G ilişkileri çalışmaları ve gerçekleştirdikleri birincilerle dünyada ve Türkiye’de 5G’nin yol haritalarının çizilmesinde etkin rol üstlendiklerini anlattı
Önal, “Spor, sıhhat, tarım açısından çok farklı kesimde uygulanan 5G denemelerimiz ile güçlendirilmiş pek çok proje ve destek sağlamasüyüz. Bizim 5G ile ilgili fikrimiz çok net; amacımız 5G’ye yerli ögelere daha fazla yardımcı olur Bir güçlenmesini sağlamak. Bu mevzuda çok Yerli firma ile iş birliğimiz var. 5G için gerekli olan teknolojide saklanacak, her ülke ulusal olarak temsil edilecek.” tabirlerini kullandı.
Ümit Önal konuşmasında taşınabilir alanda yaşanan, küresel iş birlikleri konusunda birleşme yolu ve bundan sonra hayata geçirilecek çalışmaları da anlattı.
2022’de hayata geçirilen Türk Telekom Ventures Teşebbüs Sermayesi Yatırım Fonu ile, bugün hem girişimler hem de belgeler için uzun vadeli bedel yaratma imkanına sahip olduklarına dikkati çeken Önal, “PİLOT ile günümüze kadar 111 kuruluşa toplamda yaklaşık 32 milyon TL nakit dayanağı sağlıyor.’si Yurt içi ve yurt dışından toplam 35 milyon dolarlık yatırım yaparak proje ve geliştirme fırsatı buluyor. Türk Telekom Ventures ile yatırım yaptığımız 16 denemenin 11’i PİLOT mezunlarımızdan oluşuyor.” bilgi verdi.
– “Verimli bir GSMA süreci geçiyoruz”
Verimli bir GSMA süreci sürdürdüklerini lisana ulaşan Önal, burada pek çok iş birliğine imza attıklarını, bu konuşmaların ve yeni iş parçalarının devam edeceğini söyledi.
Önal, “Bizim, dünyadan teknoloji üreten ve ihraç eden bir performansa getirme maksadımız var. Bu gayeyle Türkiye’nin her geçen gün azaltan ve dünya için teknoloji üreten bir ülke olması için var gücümüzle yönetilen bir ülke olması. Potansiyeli yüksek yeni girişimler keşfetmeye, ekosistemimizi genişletmeye ve bu topraklar için paha yaratmaya devam ediyoruz. Bugün ve birlikte GSMA’de programlarımız devam edecek. Yeniden 5G ve yurt dışı verileri gururlandıran küresel iş birliğimizi ve SEBA şeklinde küresel çapta faaliyet gösteren ürünlerimizi deneyimleme fırsatımız olacak.” diye konuştu.
– “5G yerliliğimizin ön plana çıkmış bir süreç olması, yerlilik oranının yüksek bir 5G’ye geçmenin daha anlamlı olması”
Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Önal, 5G’nin yol haritalarına ait mevcut bilgileri karşıladığını, özet olarak tüm operatörlerden, 5G’ye günlük perspektiflerini, programlarını içeren bir belge istediklerini, bunların de bu paylaşımını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Önal, “2024 yılı için bir ihale takvimi artık açıklanmadı ancak zaman zaman 2024 yılında 5G ile ilgili bağımsızlıkna Daima kopmaler mücadeleler içerisinde Bakanlık oldu. Bizimle elde edilen beklentimiz hem ihale modeline ait. Bir kaç model var dünyada, Türkiye’de hangi modelin daha uygun olduğu her zaman biz görüşlerimizi değiştirdik başlangıçlarla. Teknolojide bağlantıyı biraz daha hafiflettiğimiz, yerliliğimizin ön planda olması bir süreç olması. Yerlilik oranı yüksek bir 5G’ye geçmek daha manalı.” değerlendirmesinde bulundu.
Önal, “Toplam 406 megawatt’lık kapasiteye sahip olacak, Türkiye’de 3 farklı noktada güneş gücü santrali için en kısa sürede ihaleleri gerçekleştireceğiz.” dedi.