Türkiye’de çalışma saatlerine ilişkinmevcut düzenlemeler, haftalık azamî 45 saat mesai mühletini öngörüyor; Lakin basın ve denizcilik dallarında bu süre boyunca 48 saate kadar çıkabiliyor. Son periyotta hükûmetin, çalışma biçimini daha da daraltmayıp yeni bir düzenleme üzerinde yoğunlaşan tezleri internette meşgul ediyor. Kelam konusu savlara bağlı olarak, yeni düzenlemeyle birlikte haftalık çalışma saatlerinin 35Ben benA 40 farklıdüşürülmesi planlanıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik BakanıVedat Işıkhan’ın geçmişte yaptığı açıklamalar, bu savlar üzerine bir oyunculuk getiriyor. Bakan Işıkhan, çalışmanın dinamik çalıştığını vurgulayarak, hükûmetin çalışan ve patron haklarına ilişkin muhafaza edilmemesinin mevcut olduğunu belirtti. Ayrıyeten, Türkiye Yüzyılınayakışır bir iş kanunu ve çalışma hayatı dönemler boyunca devam etmektedir. Bakan, kamuoyuna doğrudan kendilerinden bir açıklama gelmediği sürece sirkülasyondaki haberlere prestij verilmemesi gerektiğini de hatırlattı.
Mesai saatleri d ü şecek mi? C alışma ve Sosyal G ü Venlik Bakanı C ıkladı!
Yeni düzenlemeninana gayelerinden biri, kadınların öğrencileri olarak öne çıkıyor. Bu yıllık, yıllık bitkilerin ve fiyatların düzenleme kapsamına tabidir. Hükûmet, ayrıyeten yeni hak kategorileri oluşturmayı da planlıyor ve “güçlü çalışan, güçlü işletme” sloganıyla hareket ediyor olacak.
Bu savlar ve Bakan Işıkhan’ınanlatımları, Türkiye’deki çalışma geliştirmelerinin endüstriyel sinyallerini veriyor. Bilhassa haftalık çalışma saatlerinin kısaltılması, çalışanlar için daha genel olarak bir iş-yaşamistikrarı oluşturmanın yanı, patronlar için de daha motive ve verimli bir çalışma ortamı sağlama potansiyeline sahip. Ancak bu yazılımGerçek hayattaki büyümelerin, iş değerlerinin tümünün devam edeceği ortak büyüme ve oranlar gözetilecek. Bu potansiyel düzenlemenin, geniş bir konsensüsle şekillendirilmesi ve başarılı olmasını sağlayacak kritik bir adım olarak ücretlendiriliyor.